josiens geurboetiek

Aromatherapie | Josien's Geurboetiek

Aromatherapie | Josien's Geurboetiek

Aromatherapie | Josien's Geurboetiek

Aromatherapie

Aromatherapie staat voor behandeling met geuren. Het is een vorm van kruidengeneeskunde gebasseerd op het gebruik van etherische olie van kruiden, bloemen en andere delen van de plant.
Aromatherapie kan gebruikt worden bij verschillende klachten waarbij de geuren inwerken op het onderbewuste en de storingen in het lichaam terug in evenwicht brengen.

Omdat de etherische oliën subtiele helende eigenschappen bevatten zijn ze van een hoger niveau dan chemische medicijnen en hebben een krachtiger effect op het welzjin van de mens.
De etherische olieën hebben invloed op je stemming, je geestelijke veerkracht en het brengen van een prettige sfeer in huis.
De etherische olie bied een gevoelig alternatief voor de risico’s van medicijnen die steeds vaker negatieve bijwerkingen en allergische reacties of verslavingen veroorzaken.
Het fijne van etherische olie is dat het je lichaam weer terug in evenwicht brengt. Wanneer je uit balans bent ben je ook het vatbaarst voor ziekten.
Etherische oliën bevatten voldoende therapeutische eigenschappen en kunnen daardoor heel wat ziekten verhelpen. Aromatherapie wordt vaak gebruikt als aanvulling op de bestaande behandelswijze of andere vormen van alternatieve therapie.


Iedere olie is antiseptisch en heeft daarnaast zijn specifieke werking die zich richt op èèn of meerdere organen/aandoeningen.
Schadelijke bacteriën worden hierbij uitgeschakeld, terwijl de onschadelijke en nuttige bacteriën in balans blijven.
Wanneer je zou stoppen met het gebruik van essentiele olie zou dit ook weinig effect moeten hebben op je lichaam.

Alle planten hebben een eigen geur. Er zijn planten die sterk ruiken en andere weer wat minder.
De geurstoffen die de plant aanmaakt worden gevormd onder invloed van de zon en worden opgeslagen in de kleine holtes en kanaaltjes van de plant.
De plant gebruikt zijn geur om de voorplanting te bevorderen en het natuurlijke weerstandsvermogen te versterken.
Hierdoor trekt zo’n plant insecten aan om bestuiving te bevorderen. Deze geur wordt opgevangen na de waterdampdestillatie.


Geuren hebben een groot effect op ons als mensen. Een geur kan je laten ontspannen of minder vermoeid laten voelen.
Bij aromatherpaie worden deze geuren ingezet vanwege hun werking op jou lichaam en geest.
Zelf vind ik het ook heerlijk om een geurtje in huis aan te hebben, gewoon omdat ik me dan veel meer ontspannen voel en het een echt huiselijk gevoel geeft.


Voor wie is aromatherapie geschikt?

Iedereen kan eigenlijk kiezen om etherische olie te gebruiken. Ook wordt het door aromatherapeuten daarom wel eens omschreven als een lifestyle.
Je kunt het gebruiken voor de geur wanneer je gestrest bent, gebruiken in je eten, bij lichamelije of psychische klachten en voor cosmetische verzorging.
Mocht je allergisch zijn voor bepaalde producten houd hier dan wel rekening mee. Kies een geur die je lekker vind ruiken, anders zal de therapie minder effect kunnen hebben op jou.

Is aromatherapie wetenschappelijk bewezen?

Het is geen wetenschappelijk bewezen geneeswijze. Ondanks dat het niet bewezen is of aromatherapie werkt of niet word er wel veel onderzoek naar gedaan, ook in de medische wereld.
 

Aromatherapie met behulp van geurpotjes

Wij van Josien’s Geurboetiek bieden aromatherapie aan in geurpotjes. Deze geurpotjes bevatten 100% natuurlijke olieën die zijn gemaakt van bloemen en planten.
De olie kan door middel van waterdampdestillatie of persing worden onttroken aan de bloemen of planten.
Doordat er een sponsje in de geurpotjes zit kan de olie optimaal worden geabsorbeerd door de spons wat zorgt voor een langdurige werking.
Aan de etherische olie worden geen andere stoffen toegevoegd, hierdoor kan de kleur soms verschillen per potje. Het is en blijft een natuurlijk product.


De geurpotjes werken het beste in kleinere ruimtes. Wanneer je de geurpotjes gaat gebruiken met het doel om klachten te verhelpen adviseren wij om het geurpotje op de slaapkamer neer te zetten.
De etherische oliën worden namelijk gemakkelijk door de huid opgenomen en naar alle delen van het lichaam getransporteerd.
De olie wordt opgenomen via de haarzakjes in de huid welke talg bevatten. De olie kan in het bloed het weefselvocht oplossen.
Dat proces duurt normaal gesproken 1 tot 6 uur. Door het inademen van de geur kan deze bepaalde therapeutische eigenschappen hebben voor jou lichaam,
die onder andere beschreven staan in dit artikel.
Voordat de olie uit het lichaam is, beïnvloeden ze het systeem van enkele uren tot enkele dagen, dit kan per persoon variëren.

De geurpotjes bestaan uit een glazen potje met daarin een spons en natuurlijke etherische olie. Het geurpotje kan in elke gewenste ruimte neer gezet worden, zelfs in bijvoorbeeld de sauna.
De potjes kun je gebruiken door het deksel eraf te halen en het zo open neer te zetten. Doordat de geur zich verspreid, neem je deze op via je huid en doet de olie zijn werking.
De potjes kunnen 24 uur per dag worden open gezet, dit geeft een heerlijke geur aan de omgeving. Elk geurpotje gaat gemiddeld een jaar lang mee.
Mocht je het geurpotje gebruiken op de slaapkamer of in de sauna, zet dan alleen het potje open wanneer je in deze ruimte aanewezig bent,
dit zorgt ervoor dat de potjes langer meegaan.

Naast dat de geurpotjes geschikt zijn voor aromatherapie kun je deze natuurlijk ook gewoon gebruiken voor een lekkere geur in huis. 
De potjes zijn geschikt voor ruimtes tot 20m2. Zet het potje zo laag mogelijk weg gezien geuren stijgen.
Voor optimaal geurplezier zet je 1x per maand het potje even op de kop, zo trekt de olie weer goed in het sponsje en kan de olie zich weer verspreiden.


LET OP! Bij het openen van het potje moet je rekening houden met de vloeibare inhoud. Het is van belang dat je het product recht houdt bij het openen om er voor te zorgen dat er geen olie uit loopt.
Geen van deze geurpotjes zijn geschikt voor inwendig gebruik. Geopende potjes uit de buurt houden van kleine kinderen en huisdieren. Ook niet met de vingers de spons aanraken, de bacteriën aan je handen kunnen dan namelijk de kracht van de olie verminderen. 

Eigenschappen aromatherapie

 • Eucalyptus: Tegen allergieën, hoest, verkoudheden, astma, hooikoorts en diabetes. Helpt bij het verwijderen van slijm bij rokers.
 • Lavendel: Rustgevend en kalmerend. Tegen hoofdpijn, hartstoornissen, depressie, reuma en leverziekten. Helpt om beter in slaap te komen.
 • Jasmijn: Neutraliseert ongewenste geuren. Tegen geestelijke stoornissen en werkt humeurverhogend. Geeft een gevoel van welzijn.
 • Nachtjasmijn: Geeft een gevoel van welzijn, het vakantiegevoel. Het stemt de mens positief en geeft energie.
 • Dennen: Tegen slapeloosheid, bronchitis, voorhoofdholteonsteking. Werkt versterkend en desinfecteert schadelijke bacteriën.
 • Oranjebloesem: Kalmerend en pijnstillend. Helpt bij het inslapen en doorslapen., Tegen duizelingen, flauwtes, hysterie, spanningshoofdpijn en stress.
 • Marjolein: Tegen snurken. Werkt vochtregulerend, vergemakkelijkt de ademhaling, temperatuur regelend en regurleert de transpiratie. Versterkt het zenuwstelsel en verminder spierpijnen.
 • Ylang: Moraalverhogend, verbetert het gezichtsvermogen, stimuleert sexlust. Verminderd menstruatiepijn, tegen een hoge bloeddruk en opvliegers tijdens de overgang. Aanbevolen bij nerveuze spanningen en stressgerelateerde stoornissen.
 • Citronella: Tegen muggen. Werkt zuiverend en is daardoor een uitstekende luchtreiniger.
 • Roos: Rustgevend en ontspannend. Tegen depressies. Reinigt de huid van binneuit en is zeer geschikt bij eczeem, rimples acnè, huidontstekingen en jeugdpuistjes. Helpt bij nervositeit, neerslachtigheid, overgangs-problemen en menstruatie problemen.
 • Engelwortel: Stimuleert eetlust, versterkt het hart en bevordert de bloedsomloop. Geeft nieuwe kracht bij een vermoeide geest.
 • Vanille: Kalmerend en verwarmend voor de ziel, geeft een gevoel van gemak en welzijn. Aanbevolen in gevallen van stress.
 • Ceder: Kalmerend en rustgevend, stemt de mens positief. Verjaagt motten. Helpt bij depressies, infecties en ontstekingen. Bestrijd angst en nerveuze spanning en kan worden gebruikt bij chronische infecties van lucht- en urine wegen.
 • Sinaasappel: Krampstillend, is goed voor de spijsvertering en geeft energie. Bevordert groei, herstel na ziekte, teen bloedarmoede, moeheid, besmettelijke ziektes en tandvleesontsteking. Versterkt het hart. Verjaagt sombere gedachten, emotionele verwarring, obsessies en angst, geeft een positieve blik en energie. Lever stimulerend en maag versterkend.
 • Patchouli: Celhersellend bij littekens, heeft een onderhoudende functie voor de huid. Helpt bij eczeem en voorkomt een droge hoofdhuid, Houdt insecten op afstand.
 • Viool: De geur van wilde viool is prettig in huis, enigzins zoet maar toch ook fris. De geur neutraliseert ongewenste geuren en helpt tegen pees-/spierontstekingen, nervositeit en kan helpen bij slapeloosheid.
 • Munt: Versterkend en stimulerend. Tegen hoofdpijn, migraine, misselijkheid en kiespijn. Vergemakkelijkt de spijsverstering en neutraliseert tabaksgeuren.
 • Appel: Reguleert de darmfuncties en de bloeddruk. Helpt bij de ziekte van Crohn, nierziekten en jicht. Vergroot het geheugen en verdrijft motten. De scherpe geur is daarnaast een goede reukverdrijver.
 • Citroen: Vochtafdrijvend en desinfecterend. Werkt tegen aambeien, spataderen. Ook is citroen geschikt voor lymfe- en bloedcirculatiestoornissen, verheldert de geest en versterkt bij geestelijke uitputting. Werkt desinfecterend voor de luchtwegen, bij tandvleesproblemen en maagzuur.
 • Rozemarijn: Is een antioxidant en werkt antiseptisch. Het is activerend en geeft natuurlijke energie. Het werkt bij spierpijn, aambeien en een lage bloeddru.
 • Bergamot: Is goed voor de bloedsomloop, maakt je zelfverzekerder en stimuleert de creativiteit en het zelfvertrouwen. Werkt ook bij acnè, huidwondjes en spataderen.
 • Kaneel: Is een verwarmende geur die bij kou huiselijkheid oproept. Het geeft een gevoel van welbehagen en activeert de fantasie en creativiteit.
 • Seringen: Rustgevend en kalmeert het zenuw- en spierstelsel. Wordt ook gebruikt bij nierziekten en de behandeling van malaria.
 • Witte bloemen: Werkt afrodiserend. Werkt daarnaast bij seksuele ongevoeligheid, impotentie, angsten, stress, onverschilligheid en lusteloosheid.
 • Pepermunt: Kan helpen tegen bacteriën, infecties, schimmels. Ook werkt de geur koortsverdrijvend, slijmoplossend en is de geur goed voor de spijsvertering en tegen winderigheid. Pepermunt werkt reinigend en verheldert de geest. Heel verfrissend is de geur van pepermunt in de auto om goed wakker te blijven. Pepermunt geeft verlichting bij hoofdpijn, vooral wanneer deze veroorzaakt is door verkeerd eten of drinken.
 • Sandelhout: Helpt tegen depressies, infecties en ontstekingen. Werkt kalmerend en stemt de mens positief.

* Bron: gezondnu.nl, stichting aromatherapie, aroma naturales.
* Geschreven door: Josien Velkers


 reacties op “Aromatherapie | Josien's Geurboetiek

Aromatherapie | Josien's Geurboetiek

Door Gina op vrijdag 22 februari 2019 om 17:04

Ik ben groot fan van de geurpotjes. Op m'n nachtkastje heb ik marjolein staan voor het snurken en de spierpijn. Dit is aanzienlijk minder geworden.
In de huiskamer staat een potje met seringen gewoon omdat ik het lekker vind ruiken. Het ruikt altijd lekker in de kamer. En in de stoomcabine nachtjasmijn. Het is iedere keer heerlijk ontspannend en slaap dan veel beter en dieper. Josien ik hoop je gauw weer te zien op de markt ik wil dan graag een nieuw potje voor in huis.

Plaats een reactie

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN